Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΕΛΙΓΟΣΤΗΣ
Με κατάνυξη εορτάστηκε η ιερά Πανήγυρις της αγίας μεγαλομάρτυρας παρασκευής εις την βελιγοστή Μεγαλοπόλεως .
Την θεια λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος μας Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Μεγαγιάννης παρουσία πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά της επαρχίας μας τον θειο λόγο κήρυξε ο Πατέρας Μιχαήλ ως κάτωθι:
Μια νέα γυναίκα αθλήτρια του Χριστού, Αγία Παρασκευή
Αγαπητοί συγχωριανοί και συμπατριώτες Χρόνια πολλά Χρόνια Καλά και ευλογημένα .
Στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου εκκλησίας μας εκτός από άνδρες περιλαμβάνονται και γυναίκες, όπου διακρίθηκαν για  την ταπεινότητα τους το μεγάλο και ευλογημένο  ιεραποστολικό τους ζήλο, την φιλανθρωπία τους , την ασκητική τους ζωή και τέλος το μαρτύριο τους ομολογώντας Ιησού Χριστό και Αγία Ορθοδοξία .
 Μεγάλη εορτή σήμερα αδελφοί μου εορτάζει μια μεγαλοπρεπής αγία η αγία μεγαλομάρτυρος Παρασκευής,
Η Αγία Παρασκευή  καταγόταν από την Ρώμη , οι γονείς της ήταν ο Αγάθων και η Πολιτεία και ήταν χριστιανοί .  Ἐπειδὴ όμως ήταν άτεκνοι παρακαλούσαν τὸν Θεό νὰ τοὺς χαρίσει ένα παιδί. Πράγματι ὁ Θεὸς τοὺς άκουσε καὶ τοὺς χάρισε ένα παιδί.
Όταν  γεννήθηκε ήταν ημέρα Παρασκευή και έτσι , τὴν ονόμασαν Παρασκευή καὶ ἀπὸ μικρή τὴν αφιέρωσαν στὸν Θεό.
Ἡ Παρασκευή, έλαβε τὴν χριστιανική μόρφωση ἀπὸ τὴν μητέρα της καὶ μάλιστα μελετούσε συνέχεια τὰ ιερά γράμματα καὶ προσευχόταν πολλές ώρες στὴν εκκλησία.
Μετὰ τὸν θάνατο τῶν γονέων  της μοίρασε ὅλα της τὰ υπάρχοντα στοὺς φτωχούς καὶ ἔγινε μοναχή. Στο Μοναστήρι έμεινε  αρκετό καιρό  καὶ μετὰ λαμβάνοντας τὴν ευχή τῆς ηγουμένης βγήκε ἔξω στὸν κόσμο καὶ άρχισε φλογερά να  κηρύττει τὸν Σωτήρα του κόσμου Ιησού Χριστό, όπου κήρυττε  προσέλκυε  χιλιάδες  κόσμο στὸν χριστιανισμό.
Για την διδαχή της και για το ότι χιλιάδες κόσμος εγκατέλειπε τα ψεύτικα είδωλα και γινόταν χριστιανοί  συνελήφθηκε  και οδηγήθηκε  στον βασιλιά Ἀντωνίνο ὁ ὁποῖος μόλις είδε την Αγία Παρασκευή θαμπώθηκε από την ομορφιά της αλλά και την σύνεση της .
Ο βασιλιάς Αντωνίνος προσπάθησε νὰ τὴν πείσει νὰ θυσιάσει στὰ είδωλα καὶ θὰ τῆς ἔδινε ὅτι ήθελε.
Ἡ Αγία όμως αρνήθηκε καὶ τότε ο αιμοχαρής βασιλιάς διέταξε νὰ αρχίσουν τὰ βασανιστήρια.
Πέρασε πολλά βασανιστήρια η Αγία παρασκευή αλλά καρτερικά υπομένει , Μάλιστα τὴν έβαλαν μέσα σὲ ένα θερμασμένο λέβητα γεμάτο πίσσα καὶ λάδι. Μόλις ἔγινε αὐτὸ ἡ Αγία φαινόταν νὰ δροσίζεται μέσα σ’ αὐτὸ καὶ ὁ Αντωνίνος εξοργισμένος ἔδωσε εντολή νὰ θανατωθεί,  και έτσι και έγινε το ημερολόγιο έλεγε 26ην Ιουλίου .
Αγαπητοί μου να παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας να πρότυπα για τα παιδιά μας την νεολαία μας να το  μεγαλείο Ιησού Χριστού , η αγία Παρασκευή που εορτάζουμε σήμερα γίνετε οδηγός  ζωής προς όλους μας .
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ανθρώπινου γένους έχουμε ανάγκη από οδηγούς πρότυπα για να πορευόμαστε και αυτά τα πρότυπα δεν μπορείτε να τα βρείτε πουθενά αλλού αλλά μόνο στο αγιολόγιο και το μαρτυρολόγιο της ορθοδόξου εκκλησίας μας.
Όλοι μας αδελφοί μου ζούμε πολύ σκοτεινούς καιρούς όλοι μας αδελφοί μου βλέπουμε τα πάντα γύρω μας να είναι σε μια φοβερή αναστάτωση, και όλοι μας δεν κάνουμε τίποτα για να ετοιμάσουμε τα παιδιά μας τα εγγόνια μας αλλά και τους ιδίους τους εαυτούς μας για την σωτηρία της ψυχής μας.
Όταν ήμουν μικρό παιδί η γιαγιά μου η Ευγενία αδελφοί μου σηκωνόταν κάθε πρωί 5 η ώρα και σήκωνε όλη την οικογένεια που ζούσαμε μαζί της νόμος απαράβατος όλοι όρθιοι έλεγε θα κάνουμε προσευχή θα φάμε αντίδωρο και θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας πρώτα από τον χριστό μας. Τι ευλογία αυτό  αδελφοί  μου  , ΣΗΜΕΡΑ  τι; Άντε να σηκώσουμε τα παιδιά μας για προσευχή  άντε να τους πούμε για εκκλησία για Ιησού Χριστό φοβόμαστε γιατί όλοι μας γίναμε χλιαροί στην πίστη, μου είπε ένας καλός άνθρωπος ξέρεις πατέρα δεν τολμώ να μιλήσω στο παιδί μου για την εκκλησία φοβάμαι μην φάω και ξύλο!
Ε όχι λοιπόν ε όχι και έτσι   εμείς φταίμε όλοι μας φταίμε αρχίστε να μιλάτε στα παιδιά σας στα εγγόνια σας για τον Ιησού Χριστό την Ορθοδοξία μας γιαγιάδες εσείς έχετε τον πρώτο λόγο σε εσάς έχει πέσει αυτό το βαρύ φορτίο εσείς πρέπει να γαλουχήσετε τα εγγόνια σας για να έρθει και πάλι η ορθόδοξη ζωή στην οικογένεια μας. Και να ενθυμείστε αν τα παιδιά μας πάρουν εφόδια στην ζωή τους από την εκκλησία του Χριστού ποτέ μα ποτέ δεν θα βρεθούν αβοήθητοι μέσα στο ατελείωτο πέλαγος .
Αγαπητοί μου χρόνια πολλά εύχομαι σήμερα το βράδυ ώρα 7 θα γίνει μέγας πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Παντελεήμονος Καμάρας και αυτό η πανηγυρική θεια λειτουργία. Να είσθε όλοι καλά.
Π. Μιχαήλ Μεγαγιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.