Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΓΑΓΙΑΝΝΗ
<<  Ο θεός το τεχθέν , η δέ Μήτηρ Παρθένος , τι μείζον άλλο καινόν είδεν η κτίσις >>

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά αγαπητοί μου  συγχωριανοί την Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζουμε σήμερα, εορτάζουμε τον σαρκωθέντα θεόν μας.

Όταν Αγαπητοί μου αδελφοί ο άνθρωπος  την εποχή εκείνη είχε φτάσει σε οριακό σημείο , η αμαρτία ήταν η αρχή του παντός τότε ο θεός μας αποφάσισε να δώσει στην ανθρωπότητα την σωτηρία με την ενσάρκωση του θεού και λόγου τον Ιησούν Χριστόν .

Το μεγάλο και ακατάληπτο γεγονός  της γεννήσεως του Ιησού Χριστού έγινε κατά την χρονολογία της ορθοδόξου εκκλησίας μας το έτος 5.508 από την δημιουργία του κόσμου, και επειδή ο κόσμος πριν την Γέννηση ήταν ο παλαιός κόσμος με την Γέννηση του Χριστού ορίστηκε η αρχή του νέου κόσμου αρχίζοντας από το 1 ( ένα) .

Τότε βασιλέας της Ιουδαίας ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας ο οποίος έλαβε την βασιλεία από τον Αυτοκράτορα της Ρώμης και καταδυνάστευε για 33 ολόκληρα χρόνια τον Ιουδαϊκό λαόν.

Σε μια κατάσταση τρομακτική ζούσε ο λαός της Ιουδαίας όταν γεννήθηκε ο Μεσσίας , για να πληρωθεί η προφητεία του Πατριάρχου Ιακώβ τη οποία είχε πει πριν 1818 έτη λέγων : <<Ούκ εκλείψειν άρχων εξ Ιούδα και ηγούμενος εκ των μηρών αυτού έως αν έλθει και αυτός προσδοκία των εθνών.>>

Ο Σωτήρας Χριστός γεννήθηκε μεταξύ δυο ζώων ενός βόος και ενός όνου , έτσι εκπληρώνονται οι προφητικοί λόγοι των προφητών << εν μέσω δυο ζώων γνωσθήση>>.

Αν και διαφορετικά αυτά τα δύο ζώα σημαίνει ότι η πίστη θα θριαμβεύσει και θα διασωθεί μέσα από τους ειδωλολάτρες

Και ενώ στην γή τόσο φτωχικά και τόσο πενιχρά υποδέχεται τον Γεννηθέντα σωτήρα Χριστό τον σωτήρα όλου του κόσμου, ο ουρανός πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς το κοσμοσωτήριο αυτό μεγάλο γεγονός.

Οι ποιμένες που βρίσκονται στην Βηθλεέμ ακούν ουράνια άσματα το

<< Δόξα εν υψίστοις θεώ και επί γής ειρήνην εν ανθρώποις ευδοκία>> .

Δύο χρόνια πρίν γεννηθεί ο Ιησούς Χριστός μας φάνηκε στην ανατολή ένα άστρο ασυνήθιστο σε όλα τα πέρατα του κόσμου ένα άστρο όπου δήλωνε το μεγάλο γεγονός της γεννήσεως , στους τρεις μάγους ( Γιάσπαρς , Βαλτάσαρ, και Μελικούμ ), αυτοί περπατώντας και ακολουθώντας το άστρο αυτό για δύο ολόκληρα χρόνια φτάνουν σήμερα να προσκυνήσουν τον σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου όλου, τον Ιησού Χριστό.

Προσφέρουν τίμια δώρα : Χρυσόν ως Βασιλέα  Λίβανο ως θεόν, και Σμύρνα ως άνθρωπον.

Μέγα το μυστήριο που εορτάζουμε σήμερα Αγαπητοί μου αδελφοί , ο θεός γίνεται ταπεινός άνθρωπος , ο Απερίγραπτος περιγράφεται, ο Ασώματος ενσαρκώνεται, ο Αόρατος γίνεται ορατός, εκείνος που έπλασε τον κόσμο όλον μόνο με τον θείο λόγο του σήμερα γίνεται επίγειος και πλάττετε και κτίζεται.

Εκείνος που δεν χωρείτε ούτε στον ουρανό , ούτε στην γή, σήμερα χωράει σε φάτνη αλόγων και ζώων .

Τι μεγαλείο Αγαπητοί μου αδελφοί το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας τριάδος έλαβε σάρκα και μορφή όλος εν ουρανό και όλος εν τη γή ως αχώρητος και ως υιός  των ανθρώπων.

Βλέπουμε να γεννάτε σήμερα ο Ιησούς Χριστός σε καιρό χειμώνα , διότι έτσι καταπαύει τον κακόν χειμώνα της αμαρτίας και ανατέλλει το έαρ της θεογνωσίας, γεννήθηκε χειμώνα για να αφανίσει την πλάνη του διαβόλου και να μας δείξει την άνοιξη του θελήματος του.

Γεννήθηκε χειμώνα για να χαλάσει το μεσότοιχο της έχθρας μεταξύ του ουρανού και της γής.

Γεννήθηκε χειμώνα για να ενώσει τα ουράνια δηλαδή τους αγγέλους με τα επίγεια δηλαδή τους ανθρώπους.

Γεννήθηκε ο Σωτήρας μας νύκτα για να εξαφανίσει το σκότος της αμαρτίας ,και να ανατείλει το φώς της αληθείας και της δικαιοσύνης , για να φωτίσει και να ζωογονήσει τους σκοτεινούς οφθαλμούς της ψυχής του ανθρώπου. Καθώς μας λέει και ο προφήτης Ησαΐας

<< ο λαός καθήμενος εν σκότει της αγνοίας είδε φώς Μέγα>>.

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά και αγαπητοί μου συγχωριανοί την μεγαλύτερη ημέρα  ολοκλήρου της ανθρωπότητος , ολοκλήρου της χριστιανοσύνης εορτάζουμε σήμερα, γιατί χωρίς την Γέννηση δεν θα υπήρχε χριστιανός επί της γής, δεν θα υπήρχε η αλήθεια , και τα πάντα θα ήταν ένα χάος.

Σήμερα Αγαπητοί μου η Γέννηση του θεανθρώπου Ιησού Χριστού έρχεται σε μια εποχή τρομερά δύσκολη όπου έχουν χαθεί οι αξίες του ανθρώπου, αλληλοσπαραγμοί έχουν κατακυριεύσει την ανθρωπότητα όλη.

Κάθε ημέρα κάθε ώρα κάθε λεπτό που περνά σε όλο τον κόσμο μαρτυρούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όλο και περισσότεροι νέοι μας χάνονται, είτε στα ναρκωτικά, στις εμφύλιες συρράξεις , στον πόλεμο της σάρκας και του εύκολου χρήματος, αλλά και στις αιρέσεις .

Οι μεγάλοι της γής κωφεύουν και αντί να φροντίζουν για αγάπη και ζωή αντίθετα αυτοί φτιάχνουν όπλα ξοδεύοντας δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια γιατί για να τα στρέψουν εναντίον των συνανθρώπων μας, όταν ένα κουτί γάλα αρκεί για να σωθεί μια ζωή στις φτωχές χώρες του πλανήτη μας, ένα μεγάλο γιατί άνθρωπε κατάντησες έτσι θα ακούγεται από τον θεον μας.

Σήμερα Αγαπητοί μου αδελφοί μας δίνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία να ξαναγεννηθούμε και εμείς μαζί με τον σωτήρα Ιησού Χριστό, να αφήσουμε τον παλαιόν άνθρωπο και να ενδυθούμε με τον νέον άνθρωπο , της αγάπης της συγχωρήσεως, τον άνθρωπο που θα προσφέρει αγάπη αντί πολέμους, τον άνθρωπο που θα αγωνίζεται και θα παλεύει για να σώζει τα παιδιά και τους συνανθρώπους μας, τον άνθρωπο της πραότητας και της ομονοίας.

Χριστός γεννάτε δοξάσατε ψάλλουμε, αδελφοί μου Χριστός γεννάτε δοξάσατε για μια καινούργια νέα αρχή σε όλο τον κόσμο σε όλη την γή όπου υπάρχει άνθρωπος, μια αρχή με γερά θεμέλια γερές βάσεις γιατί θα στηρίζεται και θα έχει οδηγό και όπλο ζωής τον έναν θεόν τον Ιησούν Χριστόν.

Εμπρός αδελφοί μου στην οικογένεια στην καρδιά μας στην ζωή μας στους νέους μας , σε όλους τους λαούς της γης ας αφήσουμε τον Ιησούν Χριστόν να μπει μέσα μας και να μας οδηγήσει .

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας σε όλους χρόνια πολλά καλά και ευλογημένα , και το νέο έτος που θα έρθει να μας βρεί πιο ανθρώπους πιο αγαπημένους πιο μονιασμένους και κυρίως ο θεός μας να μας σκεπάζει όλους.

χρόνια πολλά να είσθε όλοι καλά.

Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Μεγαγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.