Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ


ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Αγαπητοί Αδελφοί
Η Αγια Βαρβάρα  είναι το μεγάλο κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μχ  καταγόταν από την Ηλιούπολη της Συρίας και έζησε στα χρόνια του Αυτοκράτωρος της Ρώμης Μαξιμιανού το έτος 285 έως 305 μχ.
Ο πατέρας της αγίας Βαρβάρας ονομαζόταν Διόσκορος ο οποίος ήταν τοπάρχης της πόλεως και Ιερέας των ειδώλων.
Οι γονείς της αγίας έτρεφαν προς αυτήν απέραντη αγάπη διότι η αγία διέθετε εξαίσια ομορφιά λαμπρή σεμνότητα, και άρτια μόρφωση.
Η μητέρα της αγίας πέθανε δυστυχώς νέα και όλη την φροντίδα της την είχε ο πατέρας της Διόσκορος  όπου για να την προφύλαξη έκτισε δι’ αυτήν έναν ψηλό πύργο όπου μέσα σε αυτόν η Αγια ζούσε πλουσιοπάροχα και βασιλικά, έχοντας όλες τις υλικές αφθονίες.
Όταν η Αγια έφθασε σε ηλικία γάμου πολλοί πλούσιοι άρχοντες θέλησαν να την παντρευτούν αλλά η απάντηση της αγίας ήταν πάντα αρνητική.
μέσα στον πύργο που είχε φτιάξει ο πατέρας της η αγία Βαρβάρα διερωτάται ποιος δημιούργησε με τόση σοφία όλη την φύση, και ένιωθε μέσα της κάτι το ανεξήγητο, αυτό το ανεξήγητο λύθηκε όταν της μίλησε μια υπηρέτρια για τον έναν και μοναδικό θεον τον Ιησούν Χριστόν.
Αμέσως η αγία πίστεψε στην διδασκαλία του εσταυρωμένου και κρυφά βαπτίσθηκε χριστιανή, παράλληλα αποφάσισε να μείνει ανύπανδρη και να αφοσιωθεί στον Σωτήρα Ιησού Χριστό.
Ο Διόσκορος πατέρας της αγίας αποφάσισε να φτιάξει ένα λουτρό για να απολαμβάνει η αγία το μπάνιο της και έδωσε διαταγή σε τεχνίτες να ξεκινήσουν το έργο, και ο Διόσκορος έφυγε σε ταξίδι για υποθέσεις του.
Ένα πρωινό η αγία πήγε να δει το λουτρό και είδε ότι έχει δυο παράθυρα και διέταξε τους τεχνίτες να φτιάξουν τρία παράθυρα συμβολίζοντας την αγία τριάδα.
Μια άλλη μέρα και ενώ ήταν στο μπάνιο έκανε στο μάρμαρο το σημείο του τιμίου σταυρού και Αμέσως αυτό ως εκ θαύματος χαράχτηκε στο μάρμαρο όπου μετέπειτα δια πολλούς αιώνες έκανε χιλιάδες θαύματα.
Όταν γύρισε ο πατέρας της αγίας Βαρβάρας Διόσκορος η αγία με θάρρος είπε σε αυτόν  ότι πιστεύει εις τον έναν και μοναδικό θεον τον τριαδικό Ιησού Χριστό, και ότι τα είδωλα που πιστεύει ο πατέρας της ήταν ψεύτικα.
Ακούγοντας όλα αυτά ο ασεβής πατέρας Διόσκορος κυριεύθηκε με μεγάλο θυμό και χωρίς να σκεφτεί ότι η αγία είναι σπλάχνο του έβγαλε το ξίφος του μανιασμένος και όρμησε να θανατώσει την κόρη του.
Η αγια έφυγε έντρομη και κρύφτηκε σε ένα κοντινό βουνό και ζήτησε την βοήθεια του θεού.
Ο θεός δεν την ξέχασε άνοιξε ένας βράχος στα δυο  όπου κρύφτηκε η αγια μέσα σε αυτόν.
Όμως ένας βοσκός είδε όλο αυτό το γεγονός και αντί πολλών χρημάτων είπε στον Διόσκορο που κρυβόταν η αγια, και έτσι ο Διόσκορος την βρήκε και την συνέλαβε.
Ο θεός βλέποντας την πονηριά και την απληστία του βοσκού δια τιμωρία μεταμόρφωσε τα πρόβατα του σε σκαθάρια.
Ο πατέρας της αγίας Βαρβάρας αφού την βασάνισε τρομερά χωρίς οίκτο δια το σπλάχνο του την οδήγησε στον ηγεμόνα Μαρκιανό με την κατηγορία ότι δεν σεβόταν τους θεούς και ότι πίστευε στον εσταυρωμένο.
Παρακάλεσε μάλιστα τον ηγεμόνα να μην δείξει κανένα οίκτο δια την κόρη του.
Η αγια με θάρρος ομολογεί στον ηγεμόνα ότι πιστεύει στον έναν τον αληθινό και μοναδικό θεον τον Σωτήρα Ιησού Χριστό και θα δεχόταν πρόθυμα να θυσιαστεί δι’ αυτόν.
Ο ηγεμόνας Μαρκιανός Ακούγοντας τα λόγια της αγίας εξοργίστηκε και διατάζει να την γυμνώσουν και αφού την ξυλοκόπησαν άγρια άρχισαν να τρίβουν τις πληγές της με τρίχινο ύφασμα ποτισμένο στο αλάτι.
Την νύκτα ο καλός θεός μας κύριος ημών Ιησούς Χριστός επισκέφθηκε την Αγια εις το κελί όπου την κρατούσαν και την ενθάρρυνε να αντέξει τα βασανιστήρια και ότι θα είναι πάντα δίπλα της, και αγγίζοντας αυτή ο κύριος μας Αμέσως οι πληγές της γιατρεύτηκαν.
Μια γυναίκα που ήταν μαζί με την αγια στην φυλακή σαν είδε το γεγονός αυτό Αμέσως πίστεψε στον Σωτήρα Χριστό και δόξασε αυτόν, το όνομα της γυναικός αυτής ήταν Ιουλιανή.
Την επομένη ημέρα όταν είδε ο Μαρκιανός τις πληγές της αγίας να έχουν γιατρευτεί εξοργίσθηκε περισσότερο και διέταξε να σκίσουν το σώμα της αγίας με σιδερένια νύχια , έκαψε τα μέλη της με αναμμένες λαμπάδες και χτύπαγαν την αγια με σιδερένια σφυριά τόσο στο σώμα αλλά και το κεφάλι.
όλο αυτό το θέαμα το είδε η Ιουλιανή και δεν άντεξε άρχισε να φωνάζει και να κλαίει πικρά, φωνάζοντας ότι και αυτή είναι χριστιανή.
βλέποντας την Ιουλιανή ο Μαρκιανός διέταξε να περάσει και η Ιουλιανη τα ίδια βασανιστήρια όπως η Αγια Βαρβάρα.
αλλά προς έκπληξη πολλών αντί να υποφέρουν τόσο η Αγια Βαρβάρα όσο και η ιουλιανη άρχισαν να προσεύχονται εις τον Σωτήρα Χριστόν.
Τότε ο Μαρκιανός διατάζει τα βασανιστήρια να γίνουν ακόμα πιο σκληρά τους κόβουν τα στήθια και περιφέρουν την Αγια Βαρβάρα σε όλη την πόλη γυμνή , όλο αυτό το θέαμα το βλέπει ο πατέρας της αγίας Βαρβάρας Διοσκορος και αντί να λυπηθεί το σπλάχνο του λέει στον Μαρκιανό ότι πρέπει να κάνει πιο σκληρά τα βασανιστήρια του στην κόρη του.
Την νύκτα ο θεός επισκέφτηκε και πάλι τόσο την αγια Βαρβάρα αλλά και την Ιουλιανη και άγγελοι κυρίου έντυσαν αυτές με λευκή στολή εκθαμβωτική όπου η λάμψη ιδιαίτερα της αγίας Βαρβάρας ήταν λαμπρή.
Όταν το πρωί οι υπηρέτες παρουσίασαν την αγια μπροστά στον ηγεμόνα και την είδε με την λαμπρή στολή Τότε κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να την νικήσει και διέταξε ως μοναδική λύση να την θανατώσει μαζί με την Ιουλιανή δια αποκεφαλισμού.
Ο πατέρας της αγίας Βαρβάρας Διοσκορος ζήτησε να αποκεφαλίσει ο ίδιος το παιδί του έτσι και έκανε την 4ην Δεκεμβρίου του έτους 305 ο Διοσκορος αποκεφάλισε το μοναδικό παιδί του την Αγια Βαρβάρα .
Αγαπητοί μου Αδελφοί αυτός είναι ο βίος της αγίας Βαρβάρας όπου με την πίστη της το θάρρος της αλλά κυρίως την αγάπη της στον Χριστό έδωσε τα πάντα σε αυτόν. έδωσε και πήρε έδωσε την ζωή της και έλαβε την αιωνιότητα και αυτό είναι το μεγαλείο της ορθοδοξίας μας.
Ας κάνουμε και εμείς οδηγό μας τα τόσα μαρτύρια που πέρασε η αγια μας ώστε όλοι μας να αναλογιστούμε ότι εμείς σήμερα ζούμε σε ανέσεις και πλούσια υλικά αγαθά , εμείς σήμερα δοξολογούμε ελεύθερα τον θεον μας διότι υπήρξαν μεγάλες μορφές αγίων και μαρτύρων όπως η αγια του Χριστού Βαρβάρα να είστε όλοι καλά.
Την ευχή της Αγίας Βαρβάρας να έχουμε όλοι μας.
Πρωτοπρεσβυτερος Μιχαηλ Μεγαγιαννης 
 
   
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.