Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μονής Κουτλουμουσίου

Επίσκεψη Επισκόπου Λαμψάκου στο Άγιον Όρος




Εορτάσθη μετά πάσης μεγαλοπρεπίας και βυζαντινής λαμπρότητος η ετήσια πανήγυρης της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και σταυροπηγιακής Μονής Κουτλουμουσίου επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού με το παλιό ημερολόγιον.

Της εορτής προεξειρχε ο εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου αδελφός Θεοφιλέστατος Eπίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος ο οποίος το επόμενο έτος συμπληρώνει εξήκοντα έτη από την ημέρα της ελεύσεως του στο αγιόνυμων Όρος.
Εγένετο επίσημος υποδοχή από του αγίου καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμαντρίτου κ Χριστοδούλου και της αδελφότητος.
Εις την αγρυπνίαν την Θεία Λειτουργίαν το κτητορικό μνημόσυνο και τον λοιπών ιερών ακολουθιών των οποίων προεξείχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος και εις απάντησιν της προσφωνήσεως του Kαθηγουμένου κ. Χριστοδούλου προς τον πρωτοεπιστατη της Iεράς Κοινότητος, του οσιοτατου μοναχού κ. Μαξίμου Ιβηρίτου, εδήλωσε και επένεσε την αφοσίωση όλων αυτών εις το μοναχικό ιεδεώδες και την διατήρηση της Iεράς αυτής Kιβωτού της Ορθοδοξίας και μάλιστα κατά τας δύσκολους αυτάς περιόδους της κρίσεως.
Αναφέρθηκε και στην προστασίαν της Παναγίας για το Περιβόλι αυτής με την ανανέωση τον νέων μοναχών που επάνδρωσαν τας Ιεράς Μόνας,τας σκήτας και τα κελιά.
Συνέστησε οι μοναχοί να έχουν υπακοή και αφουσίωση προς τους αγίους καθηγουμένους.
Μετά το πανηγύρι και το κτητορικό μνημόσυνο μετέβη προς επίσκεψιν εις την Ιεράν Μονήν Μέγιστης Λαύρας προς προσκύνηση , τον οποίον υπεδέχθη μετά της συνοδείας αυτού και εξενάγησε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Πρόδρομος και μερικοί εκ των προϊσταμένων .
Μετά την ιερά μόνη Μέγιστης Λαύρας μετέβη διαδοχικός εις την ιεράν Μονήν Ιβήρων γενούμενος δεκτός υπό του Αρχιμ κ. Ναθαναήλ του πανοσιολογιωτάτου προηγούμενου κ Καλινικού και τον λοιπών αδελφών της ιεράς μονής προσκύνησαν την ιερά εικόνα της Παναγίας Πορταϊτίσσης τα ιερά λείψανα και το καθολικό.
Ακολούθως επισκέφθηκε την Ιερά Mόνη Σταυρονικήτα γενόμενος δεκτός μετά πολλής χαράς από τον Καθηγούμενο κ. Τύχωνα και της γεροντικής συνάξεως.
Την επόμενη επισκέφθη και πάλι την Ιερά Κοινότητα και την Iερά Επιστασία ως και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Χρυσόστομο και της συνοδείας αυτών .
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Προ της αναχωρήσεως του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος επραγματοποίησε υποσχεθήσαν επίσκεψη προς τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος το υποδέχθη μετά πολλής χαράς και τιμής και προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.