Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Αλβανία (ΦΩΤΟ)

eleftherios albania 5

Ως γνωστό ο άγιος Ελευθέριος σε ηλικία μόλις 20 ετών ανέλαβε επισκοπικό θρόνο στην περιοχή του Ιλλυρικού (σημερινή Αλβανία), με έδρα τον Αυλώνα.
Δεν είχαν θεσπιστεί ακόμη οι ηλικιακοί περιορισμοί από τους συνοδικούς κανόνες. Επιπλέον οι πολλές αρετές του δικαιολογούσαν απόλυτα μια τέτοια επιλογή, η οποία επιβεβαιώθηκε και επισφραγίστηκε με το φρικτό μαρτύριό του.
Οι πιστοί κατέκλυσαν το ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία.
Ιερούργησε ο Μητροπλίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνάτιος, πλαισιούμενος από ιερείς της περιοχής, αλλά και των Τιράνων.
Οι Ορθόδοξοι της Αυλώνας, που είναι πολλοί, γι' αυτό σχεδιάζεται νέος καθεδρικός ναός, ευλαβούνται τον άγιο Ελευθέριο, αφού συνδέθηκε με τον τόπο τους.
Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Βησσαρίωνα Τζουβάνη.
Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ελευθέριος ορίστηκε Επίσκοπος στον Αυλώνα από τον πάπα Ανίκητο.
Όταν μετά τον θάνατο του Θεοδοσίου Α' (395) χωρίσθηκε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε ανατολική και δυτική, η σημερινή Αλβανία υπήχθη στις ανατολικές επαρχίες. Μέχρι το Μ. Κωνσταντίνο, η περιοχή εξαρτάτο πολιτικά και εκκλησιαστικά από την Ρώμη.
Μετά, πολιτικά μόνο άνηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εκκλησιαστικά μέχρι το 731 παρέμεινε το παλαιό καθεστώς.
Κατά το κήρυγμα από αρχιμανδρίτη στο ναό των Αγίων Θεοδώρων αναφέρθηκε ο βίος του, που περιλάμβανε εξουθενωτικά μαρτύρια, τα οποία αποτελούσαν μια εμπειρία, που την ζούσε σ΄ όλη την τραγικότητά της. Συγχρόνως, όμως, τη ζούσε και ως αποτέλεσμα της δύναμης της πίστης.
Το πνεύμα της θυσίας, που λείπει στις ημέρες μας και το οποίο έχει υψηλό νόημα, χαρακτήριζε πάντα τις μεγάλες ψυχές.
Το αίμα της θυσίας και του αγίου Ελευθερίου πότισε και γιγάντωσε το ευσκιόφυλλο και πολύκαρπο δένδρο του Χριστιανισμού. Μιμητής Χριστού σε όλα, μιμητής και στη θυσία.
Είχε ως πρότυπό του τη μορφή του Θεανθρώπου και εμπνεόταν από αυτή. Ήταν έτοιμος και καθημερινά αντιμετώπιζε χωρίς πάθος, χωρίς φανατισμό, αλλά με ηρεμία και εσωτερική ειρήνη, τους κινδύνους και τον ίδιο το θάνατο.
Και το έκανε συνειδητά, γι' αυτό και γεύτηκε το μεγαλείο του μαρτυρίου για το Χριστό και το φωτοστέφανο της αγιότητας.
eleftherios albania 1
eleftherios albania 1
eleftherios albania 1
eleftherios albania 1
eleftherios albania 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.