Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα (ΦΩΤΟ)

mosxa bladimir-10

Με ρωσική μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα η Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία για την 1000η επέτειο από την κοίμηση του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου.
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από εκπροσώπους 15 Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας.
Να αναφερθεί ότι στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν χιλιάδες πιστοί, καθώς και εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος ο οποίος τόνισε:
«Αγιώτατε, από την βαπτιστική κολυμπήθρα έχετε πνευματικούς δεσμούς με τον Άγιο Ισαπόστολο Μεγάλο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο και αφού έχετε αναδειχθεί ο Πρωθιεραρχης της γης μας συνεχίζετο τον αγώνα του. Μέσω του έργου και διά των ευχών Σας είθε ο Κύριος να καταπέμψει ειρήνη στη γή μας και την ευημερία στο λαό μας και να Σας φυλάσσει εν ειρήνη, μακροημερεύοντα εἰς πολλά τε καὶ αγαθὰ έτη!»
Επίσης εκ μέρους του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε ο απεσταλμένος του στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια κ. Α. Μπεγκλώφ.
Στην προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος αναφέρθηκε στο εορταζόμενο γεγονός και το λαμπρό συλλείτουργο το οποίο ετελέσθη συμμετοχῃ των αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στον περικαλλή Ναό του Σωτήρος Χριστού, διά του οποίου λειτουργικώς ετιμήθη ο Φωτιστής του Ρωσικού λαού ο Άγιος Ισαπόστολος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος.
Όπως αναφέρει και το αρχαίο ρητό «Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος». Δηλαδή ζωή χωρίς γιορτή είναι μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχεία και σταθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο όλες οι εορτές οι οποίες οργανώθηκαν από τον Πρίγκιπα προ βαπτίσματος εχάθησαν και ελησμονήθησαν ενώ το βάπτισμα του ιδίου όπως και το βάπτισμα του Ρωσικού λαού έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία του Ρωσικού λαού και της Ορθοδοξίας. Επομένως ο λαός πορευόμενος έν σκιᾳ χάρη στον Πρίγκιπα Βλαδίμηρο είδε το φως μέγα. Και κατά τη διάρκεια της μακράς οδόου βρέθηκε το πανδοχείο το οποίο είναι η Εκκλησία και ο ξενοδόχος είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος θυσιάσθηκε για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Ο Μητροπολίτης Μιλήτου ακόμα υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών χαίρονται διότι χάρη στην επιτελεσθεία σήμερα Θεία Λειτουργία όλοι αυτοί αναπαύθησαν πνευματικά, πήραν δύναμη προκειμένου να συνεχίζουν την πνευματική πορεία τους και τον αγώνα μέσα στην Εκκλησία.
Κατά τον κ. Απόστολο τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και ο ίδιος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον οποίο ο Πατριάρχης Κύριλλος, όπως είπε, συνδέεται με μακρόχρονους στενούς δεσμούς φιλίας χαίρονται για την πρόοδο του Ρωσικού λαού και για τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος Προνοίᾳ Θεού αναβιβασθεῖς εἰς το υψηλό αξίωμα αυτό «καθοδηγεί τον περιούσιο αυτό λαό στην οδό σωτηρίας.
Ακόμα ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μοιράσθηκε τις εντυπώσεις του από τη γνωριμία με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κιέβου Βλαδίμηρο, τον οποίο γνώρισε το 2012 κατά την με εντολή του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου μετάβασή και για ένα μήνα παραμονή του στην Ουκρανία με το τιμίο λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Ο αοίδιομος διακρίθηκε για τον ήσυχο χαρακτήρα του και την ικανότητα να διατηρεί την ενότητα της Εκκλησίας μέσα από πολλές δοκιμασίες.
Τέλος, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας πάλι απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Θα ήθελα από καρδίας να ευχαριστήσων τον Μητροπολίτη Ιουβενάλιο για την προσφώνησή του εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και του πληρώματος της Ρωσικής Εκκλησίας, τον κ. Αλέξανδρο Μπεγκλώφ, πληρεξούσιο απεσταλμένο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια για τις ευχές εκ μέρους του Προέδρου της χώρας μας, ο οποίος μάλιστα άγει σήμερα τα ονομαστήριά του.
Επίσης θέλω ολοψύχως να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολο, τον απεσταλμένο του Πατριάρχου Κνωσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου. Τα λόγια Σας τα δεχόμεθα με ιδιαίτερη χαρά, διότι ενθυμούμεθα ότι το φώς της Ορθοδόξου αληθείας μεταλαμπαδεύθηκε από τις ακτές του Βοσπόρου και από την Βασιλεύουσα Πόλη. Και παρά τις περίπλοκες ιστορικές περιπέτειες αυτή η πνευματική σχέση δεν διεκόπη ποτέ. Αυτή η σχέση είναι λειτουργική και σήμερα και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και στο περαιτέρω υπέρ της οικουμενικής Ορθοδοξίας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος ακόμα ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλείτουργο. Ζήτησε να διαβιβάσουν στους Προκαθημένους τους οι οποίοι τους απέστειλαν εδώ τον σεβασμό και την αγάπη του Ρώσου Προκαθημένου. Η σημερινή προσευχή ήταν πανορθόδοξη και η Θεία Λειτοουργία πανορθόδοξη. Και όλοι οι άγιοι της Οικουμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ήταν παρόντες».
Ο κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Θεός να προστατεύει το δημιούργημά του, την Ορθόδοξη Εκκλησία ούσα σε πολλές χώρες, και την Ρωσική Εκκλησία, μια Εκκλησία ομολογήτρια, η οποία κράτησε ζωντανή την πίστη του λαού της επί μια χιλιετία. «Ταῖς πρεσβείαις του Αγίου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου ευλογῃ ο Κύριος την ιστορική μας πορεία. Αμήν».
mosxa bladimir-1
mosxa bladimir-2
mosxa bladimir-3
mosxa bladimir-4
mosxa bladimir-5
mosxa bladimir-6
mosxa bladimir-7
mosxa bladimir-8
mosxa bladimir-9
mosxa bladimir-11
mosxa bladimir-12
mosxa bladimir-13
mosxa bladimir-14
mosxa bladimir-15
mosxa bladimir-16
mosxa bladimir-17
mosxa bladimir-18
mosxa bladimir-19
mosxa bladimir-21
mosxa bladimir-25
mosxa bladimir-26
mosxa bladimir-27
mosxa bladimir-28
mosxa bladimir-29
mosxa bladimir-30
mosxa bladimir-32
mosxa bladimir-33
mosxa bladimir-35
mosxa bladimir-36
mosxa bladimir-37
mosxa bladimir-44
mosxa bladimir-46
mosxa bladimir-49
mosxa bladimir-51
mosxa bladimir-52
mosxa bladimir-53
mosxa bladimir-54
mosxa bladimir-55
mosxa bladimir-58
mosxa bladimir-59
mosxa bladimir-60
mosxa bladimir-61
mosxa bladimir-62

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.