Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας ζητά σύγκληση Προκαθημένων για την Ουκρανία

sinodos antioxeia

Έκκληση για σύγκληση Προκαθημένων για το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, απευθυνεί προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, εκφράζει παράλληλα την έντονη ανησυχία για τις προσπάθειες αλλαγής της γεωγραφίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών μέσω της ανασκόπησης της ιστορίας που γίνεται σήμερα.
Επίσης ο Πατριάρχης Ιωάννης και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, τονίζουν ότι δεν αποδέχονται την ύπαρξη παραλλήλων εκκλησιών μέσα στα κανονικά όρια των Πατριαρχών και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Οι Πατέρες συζήτησαν θέματα που απασχολούν γενικά την Ορθοδοξία και υπογράμμισαν ότι η Εκκλησία της Αντιοχείας εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις προσπάθειες αλλαγής της γεωγραφίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών μέσω της ανασκόπησης της ιστορίας που γίνεται σήμερα.
Η προσφυγή σε μονόπλευρες αναλυτικές αναγνώσεις της ιστορίας δεν εξυπηρετεί την Ορθόδοξη ενότητα, αλλά συμβάλλει στην τροφοδοσία της απόρριψης μεταξύ των αδελφών, αλλά και των σχισμάτων στο πλήρωμα της μιάς Εκκλησίας.
Επίσης, τόνισαν ότι η Εκκλησία της Αντιοχείας δεν αποδέχεται να θεσπιστεί η ύπαρξη παραλλήλων εκκλησιών μέσα στα κανονικά όρια των Πατριαρχών και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ως μέσο επίλυσης των διαφορών ή ως τετελεσμένο γεγονός στον Ορθόδοξο κόσμο.
Η Εκκλησία της Αντιοχείας υπογραμμίζει ότι κάθε προσέγγιση στο θέμα της χορήγησης αυτοκεφάλου εκκλησιαστικού καθεστώτος σε μια συγκεκριμένη Εκκλησία θα πρέπει να συνάδει με την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και τις αρχές στις οποίες οι Εκκλησίες συμφώνησαν ομοφώνως τα προηγούμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά τόσο την έγκριση της Μητέρας Εκκλησίας, όσο και την αναγνώριση της απόφασης αυτής από το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη προσφυγής στην αρχή της ομοφωνίας στο πλαίσιο της Ορθόδοξης κοινής συνεργασίας και τα αμφιλεγόμενα ζητήματα στον Ορθόδοξο κόσμο, ως πρακτική εγγύηση για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Εκκλησία της Αντιοχείας προειδοποιεί για τους κινδύνους της εμπλοκής του Ορθοδόξου κόσμου σε παγκόσμιες πολιτικές συγκρούσεις και για τα μειονεκτήματα της προσέγγισης της Ορθοδόξου Εκκλησίας βάσει των πολιτικών, εθνοτικών και εθνικών λόγων.
Η Εκκλησία της Αντιοχείας καλεί την Αυτού Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει επείγουσα Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο σχετικά με το θέμα της χορήγησης του αυτοκεφάλου εκκλησιαστικού καθεστώτος σε ορισμένες Εκκλησίες και την από κοινού αναζήτηση επιλύσεων, πριν από τη λήψη τελικής απόφασης.
Η Εκκλησία της Αντιοχείας τονίζει τη σημασία της πνευματικής επαγρύπνησης σε αυτήν τη κριτική ιστορική περίοδο που διανύουμε, και την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της ενότητας της Εκκλησίας, και την συνειδητοποίηση να μην πέσουμε στις παγίδες της πολιτικής, που έχουν εξασθεσνίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως αποδείχθηκε στην ιστορία, και αποδυναμώσει την ενωμένη Ορθόδοξη μαρτυρία στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.