Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ



ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ   ΣΩΤΗΡΟΣ


ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ Μιχαήλ Μεγαγιάννη

<< Ούτος εστί ο Υιός μου ο Αγαπητός εν ω ευδόκησα αυτού ακούεται>>.

Αγαπητοί συγχωριανοί  αγαπητοί συμπατριώτες
από τα γύρω χωριά μας και πνευματικά μου παιδιά  Χρόνια Πολλά, σήμερα η Αγία του Χριστού Εκκλησία χαρμονικώς εορτάζει την ανάμνηση της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού μας.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού μας δείχνει την λαμπρότητα όπου ο κύριος μας θα έλθει την φοβερά ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του.

Στο Ιερόν Ευαγγέλιον ο Ευαγγελιστής Ματθαίος λέει:

<< Τω καιρώ εκείνω παραλαμβάνει ο Ιησούς τον Πέτρον τον Ιάκωβον, και τον Ιωάννην τον αδελφόν αυτού και έρχονται εις όρος υψηλόν κατ’ ιδίαν>>.

Ποιον καιρό τους παρέλαβε ;

Τους παρέλαβε όταν πλησίαζε το πάθος του.

40 ημέρες προ του πάθος του τούτο το έκανε διότι οι μαθητές του θα τον έβλεπαν εις το συνέδριο να δικάζεται, να μαστιγώνεται, να τον υβρίζουν, να τον κατηγορούν εις θάνατον, να τον συκοφαντούν ψευδά να τον  σταυρώνουν επί του σταυρού ως κακούργο, και να τον αποθέτουν εις τάφο ως άνθρωπον.

Για τον λόγο αυτό ως άνθρωποι οι μαθητές του κυρίου για να μην δειλιάσουν εις την πίστην τους, για να μην χάσουν την αγάπη τους προς τον κυριον μας και κυρίως για να θυμούνται την σημερινή ημέρα  δηλαδή την δοξαν της θεότητος του Ιησού Χριστού , αλλά πιο πολύ για να μείνουν ακλόνητοι στην διδασκαλεία του Ιησού Χριστού, έγινε η Μεταμόρφωση του κυρίου μας.

Γιατί ο κύριος μας πήρε μόνο τρεις μαθητές του και όχι όλους τους μαθητές εις το όρος του Θαβώρ ;

Διότι ο Πέτρος ήταν ο πρώτος εκ των μαθητών που πίστευσε στον κυριον μας και ο πρώτος που τον ονόμασε Υιόν του θεού του ζώντος.

Ο Ιωάννης ήταν ο Αγαπητός μαθητής του κυρίου μας και παρθένος και φρόνιμος .

Και ο Ιάκωβος ήταν ο πρώτος που θα έπινε το πικρό ποτηριο του μαρτυρικού θανάτου δια τον Ιησουν Χριστόν ως μάρτυρας.

Αλλά κυρίως διότι γνώριζε ο κύριος μας ως παντογνώστης ότι αυτοί οι τρεις μαθητές θα ήταν οι μόνοι που θα τον ακολουθούσαν μετά την σύλληψη του και θα έβλεπαν από κοντά όλο τα πάθος του κυρίου μας.

Άφησε του υπόλοιπους 9 μαθητές μαζί με τον Ιούδα Γιατί ο μόνος που δεν έπρεπε να δει την θεότητα του κυρίου μας ήταν ο προδότης αλλά και για να μην κάνει εξαίρεση ο κύριος μας Άφησε και τους υπόλοιπους μαζί με τον Ιούδα.

Τι έγινε στο όρος Θαβώρ Αγαπητοί μου, εκεί ο κύριος μας μετεμορφώθει έμπροσθεν των μαθητών του το πρόσωπο του κυρίου μας έλαμψε όπως ο ήλιος, τα ιμάτια του (τα ρούχα του) έγιναν λευκά όπως το φως.

Ο κύριος μας από φτωχός και απλός που φαινόταν πριν τώρα παρουσιάζει στους μαθητές του την θεότητα του.

Και αμέσως παρουσιάζονται ενώπιον του κυρίου μας οι Προφήτες Μωυσής και Ηλίας και αρχίζουν να συζητούν μαζί με τον κυριον μας.

Οι μαθητές του κυρίου μας όταν είδαν όλο αυτό το μεγάλο γεγονός ξέχασαν τα εγκώσμια και ζήτησαν από τον κυριον μας να φτιάξουν τρεις σκηνές μια για τον Ιησουν μιαν δια τον Μωυσήν και μια δια τον Ηλίαν και να παραμείνουν εκεί.

Και ενώ έλεγαν όλα αυτά οι μαθητές τότε φωτεινή Νεφέλη σκέπασε αυτούς και η φωνή του πατρός ακούσθηκε από την Νεφέλη λέγουσα:

<< Ούτος εστί ο Υιός μου ο Αγαπητός εν ω ευδόκησα αυτού ακούεται>>.

Εδώ βλέπουμε ότι παρουσιάζεται για δευτέρα φορά το τρισυπόστατον της θεότητος.

Α)Ο Πατήρ ακούγεται δια της φωνής.

Β)Ο Υιός Μεταμορφώνεται.

Γ)Και το Άγιο Πνεύμα μέσω της Νεφέλης.( στο βάπτισμα ως περιστερά εδώ ως Νεφέλη.)

Μόλις τα είδαν και τα άκουσαν όλα αυτά οι μαθητές του κυρίου μας φοβήθηκαν πολύ και έπεσαν κάτω πρηνείς.

Τότε ο κύριος λέει προς τους μαθητές του:<< εγερθείτε και μη φοβείσθε>>.

Και οι μαθητές όταν εγέρθησαν είδαν μόνο τον Ιησουν Χριστον.

Αληθεια πως εγνώριζαν οι μαθητές ότι οι Προφήτες ήταν ο Μωυσης και ο Ηλίας Γιατί ο κύριος μας τους προσφώνησε με τα ονόματα τους.

Ο Μωυσης έλεγε προς τον κυριον μας:

<< Δοξάζω σε Χριστέ μου όπου συ με έστειλες και έλεγξα τον Φαραώ, συ μας έθρεψες 40 έτη στην έρημο με το μάννα, συ μου έδωσες τον νόμο σου γραμμένων εις πλάκας και συ μετεμορφώθεις τώρα ενώπιον μας ως αληθινός θεός>>.

Ο Ηλίας έλεγε προς τον κυριον μας:

<< Δοξάζω σε Χριστέ μου ότι δια το όνομα σου ήλεγξα τον παράνομο Αχαάβ , συ άκουσες την προσευχή μου και δεν έβρεξες τρία έτη και έξι μήνες , συ με πρόσταξες να κατασφάξω τους 50ηκοντα  Ιερείς της αισχύνης, συ εις τον ουρανό με ανέβασες με πύρινο άρμα σε Δοξάζω βασιλέα των ουρανών Ιησού Χριστέ μου.>>.

Το ότι Αγαπητοί μου ο κύριος μας ηθέλησε να παρουσιάσει στους μαθητές του τους Προφήτες μας δείχνει ότι είναι ο εξουσιαστής των πάντων  και του ουρανού και της γης αλλά και του κάτω κόσμου του άδου.

Εκκάλεσε τον Μωυσήν από τον Άδη για να δείξει ότι είναι εξουσιαστής του κάτω κόσμου του Άδου.

Εκκάλεσε τον Ηλίαν από τον ουρανό για να δείξει ότι είναι ο εξουσιαστής των ουρανίων.

Και Εκκάλεσε τους μαθητές του εις την Μεταμόρφωση του εδώ στην γη για να δείξει σε όλους μας ότι είναι ο εξουσιαστής της γης.

Αγαπητοί μου πόσο μεγαλείο έχει η σημερινή ημέρα για ολην την ανθρωπότητα, για όλη την Αγια του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία .

Αληθεια πόσο μεγαλείο έχει η πίστη μας αλλά δυστυχώς την ξεχνάμε και πολλές φορές την ποδοπατάμε για υλικά οφέλη .

Αυτό το λάθος κάνει πολλές φορές ο άνθρωπος ανταλλάσσει τον Χριστον και την πίστη του για τίτλους για δόξες για χρήματα αλλά ο κύριος μας βλέπει και καταγράφει τα πάντα και τους πάντες και η κρίση του είναι τόσο αυστηρή και τόσο δίκαια δια όλους μας.

Σας καλώ και σας παρακαλώ όλους και όλες με τίποτα και για τίποτε στον κόσμο όλο μην προδώσετε τον κυριον μας και θεον μας, η πίστη μας δεν ανταλλάσσεται ούτε με τίτλους ούτε με δόξες ούτε με χρήματα ούτε με άνετη ζωή, ούτε με πλούσια ενδύματα ούτε με ωραία αμάξια, ούτε με πρόσκαιρες απολαύσεις .

Η πίστη μας στην ορθοδοξία θέλει Αγωνιστές χωρίς φόβο θέλει Μάρτυρες όπου θα ομολογούν ότι Πιστεύω εις έναν θεον Πατέρα παντοκράτορα .

Και κυρίως θέλει όλους εμάς να συγχωρούμε και να προσπαθούμε να δείξουμε στον άλλο τον δρόμο της αληθείας που δεν είναι άλλος από την ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ εκτός της εκκλησίας μας τίποτα δεν ζει όλα πεθαίνουν.

Εύχομαι σε όλους και όλες εκεί ψηλά να βρεθούμε όλοι μας ενώπιον του κυρίου και θεού μας Ιησού Χριστού ίνα έχουμε καλήν απολογία.

Χρόνια Πολλά και καλά εις πάντες.

ΑΜΗΝ

Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Μεγαγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.