Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ




Ομιλία στη μνήμη της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παρασκευής του Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Μεγαγιάννη.




Πανέορτη πανήγυρη και ημέρα πνευματικής αγαλλίασης ἡ σημερινή, ἀγαπητοὶ μου αδελφοί και πνευματικά μου παιδιά , την οποία μας συγκάλεσε και κάθε χρόνο τέτοια ημέρα προσκαλεί  ἡ πανένδοξος ὁσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή ἡ θαυματουργός.
Ἡ αξιοθαύμαστη αυτή μάρτυς του Χριστού, στον νέο Ιερό Ναό της οποίας μαζευτήκαμε για δεύτερη χρονιά μιας και πέρσι ήταν η πρώτη μας πανηγυρική θεια λειτουργία ,για να την τιμήσουμε με ύμνους και ωδὲς πνευματικὲς και να δοξάσουμε τον καλόν Θεό, ποὺ τόσο δοξάζει τοὺς Αγίους του.
Η Αγία Παρασκευή  γεννήθηκε σ᾽ ένα χωριό κοντά στη Ρώμη κατά τοὺς χρόνους του ειδωλολάτρη και διώκτη των χριστιανών αυτοκράτορα Αδριανό. Οι γονείς της ήταν ενάρετοι χριστιανοί, ονομαζόταν Αγάθωνας και Πολιτεία, και για πολύ καιρό, επειδή δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί, παρακαλούσαν θερμά τον Κύριον μας . Και  ὁ καλός Θεός, ποὺ εκπληρώνει το θέλημα αυτών, ποὺ τον αγαπούν και τον παρακαλούν με πίστη, τοὺς χάρισε, ως καρπό της  προσευχής τους , μία θυγατέρα, και επειδή γεννήθηκε την ημέρα Παρασκευή, αλλά και από ευλάβεια προς το πάθος του Χριστού μας την ονόμασαν Παρασκευή.
Ἡ Αγία Παρασκευή υπήρξε δοχείο χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος από την παιδική της ηλικία, δεν αγάπησε τα παιγνίδια και τις παιδικές χαρές ἡ αγία. Η μόνη της μεγάλη  χαρά ήταν να μελετά τον λόγο του Θεού μας  στο σπίτι της, και να μετέχει στις Ιερές Ακολουθίες και στα Μυστήρια στην Εκκλησία.
 Εδώ αγαπητοί μου αδελφοί και πνευματικά μου παιδιά να τονίσουμε αυτό, ποὺ λένε οι μεγάλοι Γέροντες και πατέρες της εκκλησίας μας και αυτό φαίνεται στους βίους πολλών αγίων, το πόσο σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει ἡ αγία ζωή των γονέων και ἡ προσευχή τους, για τα παιδιά τους και αυτό να το έχουμε και εμείς ως εφόδιο στην ζωή μας και να γίνουμε μιμητέ των ενάρετων γονέων όπως των αγίων της πίστεως μας.
Όταν η Αγία μας Παρασκευή ήταν είκοσι ετών πέθαναν οι γονείς της.  Τότε αὐτὴ μοίρασε τα υπάρχοντα της στους πτωχούς και αποσύρθηκε σε γυναικείο μοναστήρι, για να λατρεύει εκεί τον αγαπημένο της Νυμφίο Χριστό. Μετά από κάποιο διάστημα άσκησης και ενάρετης μοναχικής ζωής, φλεγόμενη από την αγάπη του Κυρίου, αλλά βλέποντας και των σκοτισμένων από την ειδωλολατρία ανθρώπων της εποχής,  διψώντας δηλαδή να κηρύξει και  σ᾽ αυτούς το Ευαγγέλιο για να σωθούν, ζήτησε ευλογία από την ηγουμένη της και άρχισε να περιοδεύει πόλεις και χωριά σαν άλλος απόστολος, επιστρέφοντας σε θεογνωσία πλήθος ειδωλολατρών. Βλέποντας τούτο οι Εβραίοι σ᾽ εκείνα τα μέρη, φθόνησαν, και την κατάγγειλαν στον νέο αυτοκράτορα Αντωνίνο τον Ευσεβή
Ὁ αυτοκράτορας πρόσταξε και τη συνέλαβαν και την οδήγησαν μπροστά του. Βλέποντας το θαυμαστό της κάλλος, ένα κάλλος ποὺ αύξανε ἡ πνευματική ωραιότητα της αγίας τής ψυχής και ακτινοβολούσε στο πρόσωπό της, έμεινε έκθαμβος, και προσπάθησε με κολακείες στην αρχή να τη μεταστρέψει στη γνώμη και την πίστη του, αφού δεν κατάφερε τίποτα  , ύστερα, την απείλησε να της δώσει φρικτά βασανιστήρια. Αλλά ἡ Παρασκευή, δυναμωμένη από τη Χάρη του Θεού, καθόλου δεν δείλιασε, αλλά με ανδρεία έλεγξε τον τύραννο και αρνήθηκε τις βδελυρές του προτάσεις. Γεμάτος θυμό αυτός, άρχισε τα βασανιστήρια: Πρώτα, πρόσταξε και της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία.  Ύστερα, της ξερίζωσαν τα στήθη και την έριξαν πληγωμένη στη φυλακή, με μια ασήκωτη πέτρα πάνω στο στήθος της. Άγγελος όμως Κυρίου εμφανίστηκε, σήκωσε τον βαρὺ λίθο ἀπὸ επάνω της και θεράπευσε εντελώς τις πληγές της.
Τα βασανιστήρια της αγίας συνεχίσθηκαν την επομένη: Την έριξαν σ᾽ ένα καζάνι, όπου έκαιαν μέσα λάδι και πίσσα. Αλλά ἡ δρόσος του Αγίου Πνεύματος τη διαφύλαξε και πάλιν αβλαβή, σε σημείο ποὺ απόρησε ὁ Ἀντωνίνος και νόμισε πώς δεν έκαιαν τα φλογισμένα εκείνα υλικά μέσα το καζάνι.  Γι αυτό, πλησίασε και είπε στην αγία να τον ραντίσει με αυτά στο πρόσωπο. Και όταν το έπραξε ἡ αγία, αμέσως τυφλώθηκε! Άρχισε τότε μέσα σε φρικτούς πόνους να φωνάζει και να ικετεύει την αγία να τον θεραπεύσει και να πιστεύσει στον Θεό, ποὺ κήρυττε. Γεμάτη ανεξικακία ἡ Παρασκευή και μιμούμενη τον εσταυρωμένο Ιησού, ποὺ προσευχόταν για τοὺς σταυρωτές του, ευχήθηκε για τον ασεβή τύραννο, ποὺ αμέσως θεραπεύθηκε και πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε μαζί με όλη τη φρουρά του. Ελεύθερη πια ἡ αγία, αφέθηκε να κηρύττει τον Χριστό και σ᾽ άλλες περιοχές, μέχρι ποὺ ξανασυνελήφθη ἀπὸ τον διοικητή μιας πόλης, ονόματι Ασκληπιό. Παραδόθηκε ξανά και σε άλλα φρικτά μαρτύρια, από τα οποία διαφυλάχθηκε και πάλιν αβλαβής με τη Χάρη του Θεού και τέλος υπέστη μαρτυρικό διά ξίφους θάνατο, λαμβάνοντας από τον στεφοδότη Χριστό τα αμάραντα στεφάνια της παρθενίας, της ομολογίας και του μαρτυρίου. Εξαιρέτως έλαβε την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει οφθαλμικές παθήσεις.
«Τιμή Μάρτυρος, μίμησης Μάρτυρος», λέει ὁ ιερός Χρυσόστομος.  Κι  εμείς, ἀγαπητοὶ αδελφοί, πρέπει να αναλογισθούμε τις αρετές της αγίας Παρασκευής και, όσο μπορεί ὁ καθένας μας, να αγωνισθούμε να τις μιμηθούμε. Να ξεχωρίσουμε τρεις:  Την αγνότητα και σωφροσύνη της, τη θαυμαστή αγάπη της στον Θεό και τοὺς ανθρώπους, ποὺ την οδήγησαν στην τρίτη, την ανδρεία ομολογία της Πίστης της. 
Ζούμε σε μια εποχή εσχάτων χρόνων, ποὺ και οι τρεις αυτές αρετές τείνουν να εκλείψουν: Ψυχράνθηκε ἡ αγάπη των πολλών ανθρώπων στον Θεό και στον πλησίον μας.  Κυριαρχεί η ιδιοτέλεια, η αδιαφορία, η ασπλαχνία, η απιστία, η ανυποταξία στο θέλημα του Θεού. Απόρροια αυτών, το βύθισμα των ανθρώπων στην προσπάθεια να «χαρούν» τα αγαθά του κόσμου τούτου, τις σαρκικὲς ηδονές, νομίζοντας πώς έτσι θα γεμίσουν το κενό της ψυχής τους. Μα, οι σαρκικὲς ηδονές μόνο οδύνες φέρνουν, ψυχικές και σωματικές, και θάνατο ψυχικό, και πολλὲς φορές, κρίμασι Θεού, και σωματικό. Και τέλος, στις μέρες μας κυριαρχεί η έλλειψη διάθεσης να ομολογούμε με θάρρος την Πίστη μας στην καθημερινή ζωή, σαν να ντρεπόμαστε ποὺ είμαστε χριστιανοί.
Αδελφοί μου  , ἡ μεγαλομάρτυς Παρασκευή μας καλεί, ιδιαίτερα σήμερα, στη μνήμη της, να μιμηθούμε τον βίο, τα έργα της. Να αγαπήσουμε ολόψυχα τον Θεό και τοὺς αδελφούς μας, να γίνουμε κήρυκες της Πίστης μας σ᾽ αυτούς, να ζήσουμε με σωφροσύνη και εγκράτεια. Έτσι, θα λάβουμε πλούσια τη Χάρη του Θεού και τη βοήθεια των αγίων μας, και θα αξιωθούμε να απολαύουμε την αιώνια ζωή, εν Χριστώ Ιησού, τω Κυρίῳ ημών, στον οποίο ανήκει, με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, τιμή και προσκύνηση στους αιώνες των αιώνων.  Αμήν!
Χρόνια πολλά καλά και ευλογημένα η Αγία Παρασκευή κοντά μας να είσθε καλά.
Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Μεγαγιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.