Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Το ετήσιο σάρωμα της Βασιλικής της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ


saroma-10
Την Τετάρτην, 20ην Δεκεμβρίου 2012/ 2αν Ιανουαρίου 2013, έλαβε χώραν το ετήσιον σάρωμα, ήτοι ο ετήσιος καθαρισμός της Βασιλικής της Γεννήσεως εις Βηθλεέμ.
Το ως άνω γεγονός λαμβάνει χώραν άπαξ του έτους προ της εορτής των Χριστουγέννων με το Ιουλιανόν ημερολόγιον εις ημερομηνίαν καθοριζομένην υπό των Ορθοδόξων και ανακοινουμένην υπ’ αυτών εις τους συμμετέχοντας του καθαρισμού τούτου Φραγκισκανούς και Αρμενίους  και εις την εκάστοτε κρατούσαν κυβέρνησιν της περιοχής, κατά το έτος δε τούτο και τα πρόσφατα προηγούμενα έτη εις την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν.
Η πράξις αύτη του σαρώματος γίνεται δια τον καθαρισμόν των χώρων της Βασιλικής της Γεννήσεως, μάλλον όμως κυρίως δια την δήλωσιν των δικαιωμάτων είτε ιδιοκτησίας είτε χρήσεως λατρείας  μόνον, μέσω του σαρώματος τούτου.
Κατά το έτος τούτο συμμετέσχον εις το σάρωμα οι Αγιοταφίται διακονηταί του προσκυνήματος της Βηθλεέμ, οι Αγιοσαββίται Πατέρες, άλλοι Αγιοταφίται εκ νότου και βορρά ελθόντες και βεβαίως εξ Ιεροσολύμων, τη ευλογία και αυτοπροσώπω επί τόπου παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και τη παρουσία εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αυτονομίας, ήτοι του Προέδρου της Επιτροπής Χριστιανικών Υποθέσεων κ. Χάνα Αμήρε και των μελών αυτής κ.  Αΐσσα Κασισίγιε και κας Χουλούντ Νταϊέμπες και του πρώην Υπουργού κ. Ζιγιάντ Μπάντακ και των εκπροσώπων της Κοινότητος των Φραγκισκανών και της Κοινότητος των Αρμενίων.
Το σάρωμα της Βασιλικής έλαβε χώραν συμφώνως προς τας κειμένας διατάξεις του προσκυνηματικού καθεστώτος γραπτώς και προφορικώς, κειμένας εις βεράτια και φιρμάνια από της Οθωμανικής εποχής και διμερείς η τριμερείς συμφωνίας μεταξύ των ως άνω μνημονευθεισών Εκκλησιών και συμφώνως προς την Προεδρικήν συμφωνίαν και διαταγήν του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αυτονομίας κ. Μαχμούντ Αμπάς Αμπού Μάζεν του έτους 2010.
Χάρις εις τας καταβληθείσας προσπαθείας υπό των Προσκυνηματικών Επιτροπών των τριών Εκκλησιών, Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Φραγκισκανών και Αρμενίων και χάρις εις την σταθεράν αντιμετώπισιν των χρηζόντων διευκρινήσεως σημείων του προσκυνηματικού καθεστώτος, το σάρωμα διενεργήθη και ωλοκληρώθη εφέτος ειρηνικώς, άνευ προβλήματός τινος.
Το σάρωμα ηκολούθησε η επίσκεψις εις τους Φραγκισκανούς και τους Αρμενίους δια καφέ και εις Ορθοδόξους δια νηστήσιμον τράπεζαν την μεσημβρίαν εις το ηγουμενείον.

saroma-4
saroma-5
saroma-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.