Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Παμφύλου Δανιήλ: ''Κάθε Έθνος πρέπει να έχει δικαίωμα για Αυτοκεφαλία''


pamfilou

Συνέντευξη στο «BBC - Ukraine» παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου κ. Δανιήλ, πρώην Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείο στο Κίεβο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ μίλησε εφ όλης της ύλης για τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια των επαφών του στο Κίεβο, μέχρι την τελική παράδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της νέας Εκκλησίας στις 6 Ιανουάριου στο Φανάρι.
''Οι δυσκολότερες στιγμές ήταν κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς είχαν λάβει οδηγίες να μην έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας. Όταν, παρά τις απαγορεύσεις επικοινωνήσαμε με τους εν λόγω Ιεράρχες, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτό να μην γίνει γνωστό στην Ρωσική Εκκλησία και τιμωρηθούν, αλλά και για να μην μας κατηγορήσουν ότι επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Εκκλησίας τους'' δήλωσε ο κ. Δανιήλ.
Επίσης ο κ. Δανιήλ πρόσθεσε: ''Συναντήσαμε 18 Ιεράρχες οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έτοιμοι να κάνουν το βήμα, αλλά φοβόντουσαν τις κυρώσεις που θα τους επιβάλλονταν, όπως συνέβη με τους Μητροπολίτες, Βίνιτσας Συμεών και Περεγιασλάβ Αλέξανδρο. Μελλοντικά αναμένω πάνω από 18 Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας να έρθουν στη νέα Εκκλησία''.
Για την «Ενωτική Σύνοδο»
Μιλώντας για την «Ενωτική Σύνοδο» ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ, τόνισε πως γνώριζαν λίγες ημέρες νωρίτερα ότι στην «Ενωτική Σύνοδο» θα συμμετάσχουν μόνο δύο Επίσκοποι, όμως δεν ήταν δυνατό να ακυρωθεί, επειδή κάποιοι άλλαξαν τελευταία στιγμή γνώμη. Αυτό συνέβη, γιατί ήθελαν περισσότερες εγγυήσεις από αυτές που τους έδινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
''Δύο από τους 18 που ήρθαν σε επαφή μαζί μας, λίγο πριν την «Ενωτική Σύνοδο» μας ενημέρωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν τελικά επειδή φοβούνται'' - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου.
Για τον επίτιμο ''Πατριάρχη'' Φιλάρετο
Σε άλλο σημείο ο κ. Δανιήλ αναφέρθηκε στον επίτιμο ''Πατριάρχη'' Φιλάρετο, κάνοντας γνωστό ότι η Κωνσταντινούπολη γνωρίζει ότι αυτοαποκαλείτε Πατριάρχης, αλλά δεν ενοχλείται, καθώς το χρησιμοποιεί μόνο εντός της Ουκρανίας.
Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου τόνισε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ενοχλείται από τις δηλώσεις του επίτιμου ''Πατριάρχη'' Φιλάρετου, ο οποίος δηλώνει πως θα συνεχίσει να ηγείται της νέας Εκκλησίας μαζί με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο».
''Εμείς τον αποκαλούμε πρώην Μητροπολίτη Κιέβου. Από σεβασμό στην ηλικία του και την πρόσφορά του στην Εκκλησία, μπορεί να διατηρήσει τον τίτλο του και να φορά το Πατριαρχικό Κουκούλι μέσα στην Ουκρανία, αλλά για τον κόσμο είναι ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου'' - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιήλ.
''Νομίζω ότι ο Μητροπολίτης Φιλάρετος είχε επιρροή και μπορεί να εξακολουθεί να επηρεάζει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο. Πιστεύω, όμως ότι ήρθε η ώρα να καταλάβει την θέση του, στην δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτό που ζητώ από τον Μητροπολίτη Φιλάρετο είναι να δώσει την ευκαιρία στον Μητροπολίτη Επιφάνιο να είναι ο Επικεφαλής της Εκκλησίας στην Ουκρανία'' συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου.
Η αναπόφευκτη Πατριαρχία
''Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει το καθεστώς ενός Πατριαρχείου'' – απάντησε ο κ. Δανιήλ σε ερώτηση αν η νέα Εκκλησία μπορεί μια μέρα να γίνει Πατριαρχείο.
Επίσης ο κ. Δανιήλ τόνισε: «Πρέπει να υπάρξει μία διαδικασία βαθύτερης συσχέτισης, δηλαδή, πρέπει να συμμετέχουν όχι μόνο Ιεράρχες του Πατριαρχείου Κιέβου και της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Όταν θα είναι έτοιμοι μπορούν να στραφούν στην Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εξετάσει το ζήτημα. Η Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμη να μιλήσει γι' αυτό το ενδεχόμενο. Πρόκειται για αλλαγή στον Τόμο και ανακήρυξη Πατριαρχίας. Η Κωνσταντινούπολη δεν απέκρυψε ποτέ ότι αυτό είναι πολύ πιθανό''.
Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου, το τι θα συμβεί με τον παλαιό Τόμο απάντησε: ''Ο παλαιός Τόμος μπαίνει στο αρχείο. Έχουμε τον δικό μας και η Εκκλησία τον δικό της. Οι δύο Τόμοι πρέπει να είναι πανομοιότυποι και να μην έχουν διαφορές, όπως έγινε με τον Τόμο που δίνει την Αυτοκεφαλία στην Ρωσική Εκκλησία. Δεν έχω δει τον Τόμο της Μόσχας και δεν είμαι άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, αλλά απ' όσο γνωρίζω οι δύο Τόμοι έχουν διαφορετικές ερμηνείες. Επίσης οι υπογραφές των αντιπροσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας, διαφέρουν από αυτές που υπάρχουν στον Τόμο που είναι στην Κωνσταντινούπολη''.
Ποιοι θα αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία - Ποιοι διαφωνούν
''Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος έχει ήδη στείλει ειρηνικά γράμματα στους Προκαθημένους. Νομίζω σε ένα με ενάμιση μήνα θα γίνει η πρώτη αναγνώριση. Η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Ρουμανίας θα είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα τον αναγνωρίσουν. Η Εκκλησία της Σερβίας και η Εκκλησία της Αντιόχειας εξαρτώνται από την Μόσχα'' - τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου.
''Δεν θα υπάρχουν κυρώσεις σε όσες Εκκλησίες δεν αναγνωρίσουν την νέα Εκκλησία. Η Κωνσταντινούπολη θα συνεργαστεί με αυτές τις Εκκλησίες, και θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναγνωριστεί η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Με την Εκκλησία της Σερβίας και την Εκκλησία της Αντιόχειας θα υπάρξει κατανόηση, απλά χρειάζεται λίγος χρόνος'' - δήλωσε ο κ. Δανιήλ.
Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου αν αναμένει διάσπαση της ενότητας της Ορθοδοξίας όπως ισχυρίζεται το Πατριαρχείο Μόσχας, απάντησε ως εξής: ''Δεν περιμένω διάσπαση της Ορθοδοξίας! Πρέπει να καταλάβει η Μόσχα την ιστορική της θέση στην αγκαλιά των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και την ευθύνη που ασκεί στον σύγχρονο κόσμο. Η πολιτική κατάσταση και ο παγκόσμιος χάρτης έχουν αλλάξει. Δεν μπορούν οι εκκλησιαστικές δομές κυρίαρχων κρατών να ανήκουν ή να υποτάσσονται στις δομές ενός ξένου κράτους''.
Για την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείο σε περίπτωση που το Πατριαρχείο Μόσχας, αναθεματίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ τόνισε: ''Η Κωνσταντινούπολη δεν θα κάνει τίποτα. Το θέμα εδώ δεν είναι δογματικό. Η Ρωσία πιστεύει ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Αυτό είναι εντελώς άδικο, οπότε δεν θα απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε κυρώσεις ή αναθέματα''.
Για τις Λαύρες
«Είναι πιθανό ότι θα ανοίξουμε ένα ακόμη Σταυροπήγιο στην Δυτική Ουκρανία, π.χ. στο Λβιβ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε τις Λαύρες του Κιέβου. Δεν θα το κάνουμε αυτό 100%» - δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου σχετικά με τις Λαύρες του Κιέβου.
Αυτοκεφαλία πΓΔΜ και Μαυροβούνιο
''Υποστηρίζω την άποψη ότι κάθε Έθνος που επιθυμεί να έχει την δική του Ορθόδοξη Εκκλησία, πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αναγνώριση από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου ερωτηθείς για ενδεχόμενη Αυτοκεφαλία σε πΓΔΜ και Μαυροβούνιο.
Για τον Ονούφριο
Για τον τίτλο του Μητροπολίτη Ονουφρίου ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ απάντησε: ''Για τον Ορθόδοξο κόσμο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας πλέον είναι ο Επιφάνιος, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος είναι Ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και μόνο εκτός Ουκρανίας μπορεί να ονομάζεται Κιέβου''.
Για την Ουνία
Ο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ελληνόρυθμους Καθολικούς της Ουκρανίας (Ουνίτες), καθώς και για ενδεχόμενη κοινωνία που θα έχουν με την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας.
''Ιστορικά οι Ελληνόρυθμοι Καθολικοί προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους, αλλά επιστρέφουν συνεχώς στην παράδοση του Κιέβου και στο βάπτισμα που ελήφθη από την Κωνσταντινούπολη'' – δήλωσε ο κ. Αρχιεπίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τέλος ο κ. Δανιήλ ερωτηθείς αν σε 10 ή 20 χρόνια η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ανακηρυχθεί σε Πατριαρχείο, θα μπορούν οι Ελληνόρυθμοι Καθολικοί της Ουκρανίας να ενωθούν μαζί τους;
''Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι πολύ πιθανό! Αυτό το έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν και οι πνευματικοί τους πατέρες, όταν η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας βρει όμως την αυτό-ταυτότητά της''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.